Kek yapmanın püf noktaları
Kek yapmanın kolay olduğunu düşünürüz ama Kek yapmanın püf noktaları çok önemlidir. Aslında koyulan malzemeler ile bir kimya deneyi gibidir. Kimya deneyi yaparken de yaptığımız en ufak yanlışlık ile elimizde bile patlayabilir. Ben bir kimyager olarak bu işin sırrını çok araştırdım ve çok deneme yaptım.
Genelde önce mikserde yumurta şeker kendi haline bırakılır ve diğer işler yapılır. İşte bu yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır ve yumurta şeker karışımı bittiğinde bir krema gibi olmalıdır. Bu yumurta ve şeker homojen olarak birleşmişler demektir. Kek iyi kabaracaktır.
Öncelikle malzemelerimizi oda sıcaklığına getirelim…

Pandispanya :
Bu kekler çok özel yapılan ve özen isteyen kekler arasındadır. Bu kekler de yumurta beyaz ve sarısı mutlaka ayrılmak zorundadır. Ayrı ayrı kıvamlı hale gelinceye kadar çırpmalı. Bu tür kekler yani pamuk kekler,pandispanya ya da sünger kek de diyebiliriz.
Yumurtanın akını bir tutam tuz ile krema haline gelinceye kadar çırptıktan sonra sarısı ve şeker ile yaptığımız krema kıvamındaki karışıma kaşık kaşık ekleyerek Saat yönünde alt üst yaparak karıştırılıp birbirine hal edin.
İşte bu karışıma unu yavaşça ekledikten sonra delikli bir hal alır. Koyduğumuz kabı mutlaka bir kaç kez bu baloncukları yok etmek için iki yanından tutup vurmak lazım.
Fırın :
Fırında keki koymadan önce derece çok önemli , eğer emin değilseniz bunun için ısı ölçer kullanabilirsiniz. Fırında mutlaka tam ortaya koymalısınız. Üste ya da alta yakın olması kekin bir tarafının çok bir tarafının az pişmesine sebep olur. Kek yapmak için fırın önceden ısıtılmalıdır. 180 derece bütün kekler için ideal bir derecedir. Kekin pişme süresi 35-40 dakika arasıdır. Bu süre zarfında ~ 20-25 dakika sonra baktınız üzeri çatladı kürdan ya da ince bir bıçak ile kontrol edebilirsiniz. Bıçak kekden tertemiz çıkmalıdır. En ufak bir kalıntı pişmediğini gösterir.
Fırınlarımızın bazıları turbo özelliklidir. İşte bu fanlı ısıtma da fırının heryerine dağılan hava aynı derecededir ve hızlı bir şekilde fazla elektrik harcamadan iyi pişirme yapabilirsiniz. Bu fanlı fırın özelliği ile önceden fırını ısıtmamıza gerek yoktur.
Kek kalıbınız
da çok önemli kekinizin hamuru fazla gelirse kalıba taşar. . Kek kalıbınızı bu yüzden iyi seçmelisiniz. Kek kalıbı ölçüleri 18-30 cm arasıdır. Ev için genelde 20 cm uygundur. Ama kalabalık misafir gelecekse 26 cm olanı ile 20 kişiye kadar kek yapabilirsiniz.
Kalıbın içi çok iyi yağlanmalı ve az unla içi çevirip fazla un dökülür. Fırın tepsileri ya da kek kalıpları için yağ spreyleri satılıyor .Bu da pratik bir yöntem. Yandan kelepçeli kek kalıpları kek yapımı için çok pratik kalıplardır. Gene de içinin iyi yağlanmaması kekin parçalanmasına sebep olur. Kek piştikten sonra dışarda mutlaka 10-15 dk. bekletip öyle kesin. Kelepçeli değilse üstüne tabak koyup ters çevirin ve üzerine hafifçe vurabilirsiniz.
Kekimizi yaparken tartı kullanabiliriz. Genelde ev hanımlarının bir ölçü bardağı mutlaka vardır ve hertürlü yemeği o bardak ile yaparlar ve siz de ister pratik ölçüm kapları isterseniz bir bardağı gözünüze kestirebilirsiniz .
Ben ölçü alırken annemin 40 senelik bardağını kullanıyorum hem de hatıra oluyor kırılırsa o bardağın kesin fabrikası kapanmıştır….Bu yüzden bir mutfak tartısı almak lazım …
Un
Unumuzu elek yardımıyla pürüzsüz hale getirdikten sonra kullanmamız kekin daha yumuşak ve kabarık olmasını sağlar.

Unumuzu mikser de en yavaş bölümde 1-2 dakika ya da tahta kaşıkla yavaş yavaş ekleyip karıştırmalısınız. Çok karışmış kek sert olur. Bu yüzden un karışımı yapmak lazım : un(elenmiş)+kabartma tozu+kuru vanilya+ekleyeceğimiz çerez ya da kuru meyveler+çikolata parçaları …işte bu malzemeleri mutlaka ayrı bir kapta karıştırıp bekletin. En son keke katın.