Kendi tarhananı yap…
Evde tarhana yapımı için biraz zahmet vereceğiz ama sonu güzel olacak. Yaklaşık 1 senelik tarhana çorbası için malzemememiz oluyor.
Yazın bile içebileceğiz bu sayede , Tarhana’nın faydaları yazmakla bitmez antibiyotik yerine hasta olunca içer ve ayağa kalkarız.Kısacası günlerce vereceğimiz zahmete değecektir.
Ee kış geldi mi tarhana aramayalım kendimiz yapalım içine ne koyduğumuzu da biliriz. Çünkü tarhana bizim için mikroplarla savaşıyor. Hatta kullandığımız un da çok önemli tahıllı unlardan kepekli olanı kullanırsak B vitamini olarak zenginleştiriyoruz.
Neden tarhana içinde tek bir şey yok ki ..koyduğumuz yoğurt ile sindirimimizi kolaylaştırıyor. Sindirim konusu yaşlandıkça bizi yaşlılığımız için hazırlıyor çünkü yaşlandıkça bazı organlarımızın ya da sistemlerimizin çoğu yavaşlıyor.
Değişik baklagiller ile renklendirilebiliyor. Eklenenler ile tarhananın faydaları da artıyor. Sizde istediğiniz şeyler koyarak yapabilirsiniz.
Not
Evde tarhana yapmak biraz dediğim gibi meşakkatli bir iş ama mutlaka yapmaya çalışın ,yaparken aslında zevk de alıyorsunuz. Köylerden , annelerimizden istemek yerine kendiniz yapın sizin olsun. Benim bu çektiğim resimler bu işe ilk başlayışımdı. Ertesi sene tecrübeleştim ve 3 gün de bitirdim.

Evde tarhana yapımı
Servis
100 çorbalık
Hazırlama
1 saat
Pişirme
30 dk
Kalori
197 kcal
Malzemeler
Evde tarhana yapımı Talimatlar
- düdüklüye malzemelri ekleyin.
Evde tarhana yapımı için öncelikle malzemeleri (kırmızı kapya biberi,domates,soğan..)düdüklü tencereye ,sıkıştırmak suretiyle koyuyoruz. - malzemeleri parçalayın.
Daha sonra bütün malzemeyi düdüklüden çıkartıyoruz ve sonra rondodan geçiriyoruz. Rondodan çıkan malzemelerin soğumasını bekliyoruz çünkü içine un ekleyerek ve yavaş yavaş yoğurmaya başlamalıyız. Unu ve diğer bütün malzemeleri ekliyoruz.

tepsiye koyun.
Büyükce bir tepsiye yaydığımız tarhana hamurumuzu mayalanması için bekletiyoruz.
mayalanmasını bekleyin.
Resimlerde gün be gün gördüğünüz gibi hergün şişiyor,mayalanıyor. Şiştikçe yoğuruyoruz bastırıyoruz.

4.gün küçük parçalar kopartıp yassılaştırarak temiz bir bezin üzerine yayıyoruz.

- Hergün daha da kurumaya başlıyor.Her gün parçaları biraz daha açıp , ters çevirip kurutmaya devam ediyoruz. Tabii ki güneşli günlerde yapmak lazım ben hep yaz sonu yapıyorum.
- Her sene değişik şekillerde kurutmalar deniyoruz. Bu sene incecik yaydık baktık ki altı kurudu hemen ters çevirdik ve 3 günde oldu .
- Elimizle ufalamaya başlıyoruz. Bazıları küçük toplar halinde kurutmayı seviyor bazısı başka şekilde..ben un gibi ufalayarak kurutmayı seviyorum.
- Artık songün bez bir torbaya koyup saklamaya başlıyoruz..