
Hafızamız için…
Kıymalı yaprak dolması yapması eziyet ama yenmesi var ya…son kalan dolma için kavga bile edilir….dolmamız için kullandığımız asma yaprağı…vitamin ve mineral doludur.
Asma yaprağını pazardan alıyoruz ya da marketlerden salamura şeklinde bulunuyor. Her ikisinede aynı muameleyi uyguluyoruz. Zeytinyağlı yaprak dolması için de aynı şekilde salamura ya da taze yaprak kullanılır..
Asma yaprağının bildiğimiz gibi meyvesi üzümdür. Asma yaprağı ülkemizin her yerinde yetişebilir.
Hafızamız için çok faydalı olan asma yaprağı Alzheimer hastalığını da önlüyormuş.
İçersindeki bir çok vitamin içersindeki A vitamini ile göz sağlığımızı koruyoruz.
İçersindeki E,C,D..vitaminleri bize enerji verir ve bağışıklığımızı korur.Kanser oluşumunu önleyerek bağırsaklardaki olumsuz gelişen izleri yok eder.
Kayda değer bir zararı yokmuş fakat salamura yaprakları önceden kaynatmamız içersindeki fazla tuzun gitmesi içindi. İşte bu fazla tuz yüksek tansiyon için iyi değil tuzdan uzak durması gerekenler yaprakları ya taze almalı ya da çok iyi kaynatmalıdır.
Herşeyin fazlası zarar

Kıymalı yaprak dolması
Servis
4-5 kişilik
Hazırlama
1 saat
Pişirme
30-40 dk
Kalori
220 kcal
Malzemeler
Talimatlar
dolmanın içini yapalım.
Dolmalarımızı sarmaya başlamadan önce dolma içini yapmalıyız ki soğusun.
salamura yaprakları hazırlayın.
Yapraklarımız salamura ise hemen bir suya koyup kaynatın ki tuzu gitsin. 2-3 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın 10 dk bekletin.
soğanları kavurun.
Şimdi soğanlarımızı incecik doğruyoruz ve 1/2 bardak su ile öldürülür. Ya da yağda kavurun.
pirinçleri ekleyin.
İyice yıkanmış pirinç konur ,hafif ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Soyduktan sonra kıyma konur ve karıştırılır. Kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ilave edilir.
yaprakları doldur.
Yaprakların İçleri doldurularak sarılır.
tencereyi hazırla.
Tencereye muntazam bir şekilde boş yapraklar dizilir ve daha sonra sardığımız yapraklar yerleştirilir. 25 gr domates salçası ilave edilir.
pişirmeye başla.
yaprakların yayılmaması için dolmaların üzerine tabak konulur. Tabak ile dolmaların arasına bir çay kaşığı dolma içi koyarsanız pirinçlerin pişip pişmediğini oradan kontrol edebilirsiniz.
suyunu ekle.
Bir bardak su koyularak pirincin suyu çekinceye kadar pişirilir.