İçeriğe geç
Anasayfa » Yemek tarifleri » Pilav ve makarnalar

Pilav ve makarnalar

  • Zeynep 

Pilav ve makarnalar

Pilav ve makarnalar…sofralarımızın vazgeçilmezleridir. Akşama mutlaka bir pirinç pilavı ya da makarna çeşidi sofraya konur. Uzak doğu ülkeleri aslında

bizden fazla tükeltiyorlar ama buharda pişiriyorlar ve onlar da şeker , obozite ile savaşıyorlar. Sadece şunu öncelikle demek istiyorum…

Pilav ve makarnalar / Pilav çeşitleri

Pirinç pilavı yapmadan önce ben şahsen sıcak suda bekletiyorum ve çok iyi yıkıyorum , nişastasından ayrılsın diye…şimdi çeşitlerine bir göz atalım..

Bulgur pilavı diğer pirinçlere göre farklılık gösteriyor.

Esmer mi?….Beyaz mı? …Bulgur mu?…basmati mi?…

Bu konu çok fazla tartışma konusu ben size araştırmalar sonucu çıkan özelliklerini yazacağım seçim her zaman ki gibi sizindir.

Sağlığımız çok önemli hele ki ..belli bir yaşa gelince artık sağlıklı beslenmek lazım diyoruz ama bu seçimi daha önceden hatta çocuklarımız ile başlayalım.

Araştırın…okuyun…size mantıklı geleni seçin..

Arsenik

Arsenik çevremizde doğal olarak bulunan zehirli bir maddedir. Son zamanlarda pirinç içersinde çok fazla arsenik bulunduğu tespit ediliyor. Çoğu yiyecekte , deniz ürünlerinde , pirinç ve pirinçten yapılan  yiyeceklerde , bitki ve hayvan içine girebiliyor.

Kirli hava ile bu olay daha da artmıştır. Pirincin içeriğine bulaşır ki kabuklu olmasından dolayı en fazla esmer pirinçte bulunuyormuş. Bu yönden beyaz pirinç tercih edilmesi gerekiyor.

Basmati pirinçte ise hiç denilebilecek kadar az varmış diyorlar.

Esmer pirinç

Kabuklu olan esmer pirinç tam tahıllıdır. Dış kabuğunda bütün lif , vitamin ve antioksidanlar bulunuyor.

Diyabet hastalığı için ideal. Şeker kana daha yavaş katılıyor.

beyaz pirinç

Beyaz pirinçte  çok az lif ve yağ var , tahıl hiç yok çünkü işlem gördükten sonra tahıllarından uzaklaştırılıyor. Piştikten sonra da vitamin ve minerallerini kaybettiği söyleniyor.

Arsenik esmer pirince nazaran beyaz da daha az bulunur.

Glisemik indeksinin 100’e yakın olması 1 kase beyaz pirincin = 1 kase şeker kadar kötü olduğunu işaret ediyor. Bu yüzden pilav yedikten sonra hemen acıkırız bizi tok tutmaz.

İçerisinde barındırdığı fazla karbonhidrat  Diyabet hastaları için iyi değildir. Çünkü daha çabuk kana karışıyor ve böylece diyabet hastaları önemli olan kan şekeri yükseliyor.

Bazı araştırmalarda dünyanın yarıdan fazlasının özellikle uzakdoğu ülkelerinin fazla beyaz pirinç tükettiği ve bu yüzden diyabet riskinin arttığı gözlemlenmiş.

Bulgur

Bizim bulgurumuz Türk ürünüdür. Uzakdoğuların bulguru yediklerinde çok sevdiklerini ve bazı ülkelerin bulgur depoladıkları hakkında yazılar var.

Lif bakımından oldukça zengin bir gıdadır. İçerdiği lif ve bazı vitaminler sayesinde sindirim sistemimizde önemli görevleri bulunmaktadır.

Sindirimin rahat olması ve içerdiği bazı mineraller sayesinde  ..? Bağırsaklarımıza ve bağırsakda oluşabilecek kanser riskimizde azalıyor.

Glisemik indeksinin düşük olması bulguru tercih etmemiz gerektiğinin bir başka sebebi olabiliyor. Hem de bizi beyaz pirinçten çok daha fazla tok tutar.

Basmati

Basmati pirincin de glisemik indeksinin düşük olması bizi uzun süre tok tutması ve özellikle düşük nişastaya sahip olması ,onu tercih etmemiz konusunda bizi kıpırdatıyor.

Diyetlerde özellikle bu yönlerinden tercih edebileceğimiz bir pirinç çeşididir. Ama ülkemizde yetişmesi olanaksız çünkü özel iklim gerektirmektedir. Tek dezavantajı bu olsa gerek ama marketlerden ya da doğu ülkelerine seyahat yaptığınızda temin edebilirsiniz.

Eee…şimdi ne yapacaz. Ben basmati ve bulguru tercih ediyorum…ya siz?

Pilav ve makarnalar / Makarnalar

Erişteyi kendim yaptım sizde yapabilirsiniz. Mikserin ucuna takılacak bir aparat var bu aparat sayesinde bir sürü çeşit makarna yapabiliyorsunuz.

  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • Hamur biraz sertçe oluyor. Daha sonra makarna makinasından geçiriyoruz. Unlu bir tezgaha alıyoruz, yapışmasın bolca unluyoruz ki birbirlerine yapışmasınlar.

Pilav ve makarnalar

Oboziteyle savaşan dünyamızda ..bizim de yer almamız gerekiyor. Tabii ki yiyeceğiz ama herşeyin kararında olduğuna biz karar veriyoruz. Çocuklarımıza bol bol makarna ve pirinç ile beslersek kafaları çalışmaz. Karbonhidratın fazla tüketimi yorgunluk , şişkinlik ve kilo yapar.

Bel çevresi 100 cm’yi geçen herkes kalp hastalığı riski taşımaktadır.

Herşeyin fazlası zarar…

Bir Cevap Yazın

Yabancı Diller |birdilbirinsan sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Yabancı Diller |birdilbirinsan sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et