İçeriğe geç
Anasayfa » Yemek tarifleri » Çorba ve et suyu nasıl yapılmalı

Çorba ve et suyu nasıl yapılmalı

  • Zeynep 

Çorba ve et suyu nasıl yapılmalı

Çorba ve et suyu nasıl yapılmalı : Çorba bütün dünyada zevkle içilen bir yemek çeşidi..bildiğiniz gibi..

Peki yaparken vitamin alıyor muyuz..?

Öncelikle..marketlerde satılan bulyonlardan mı alıyorsunuz..? Uzmanlar bunların sağlığınız için hiç iyi olmadığı söyleniyor.  Herşeyin doğalından yana olmanızı tavsiye ederim. Biliyorum çok basit..bulyonu al..içine at..ohh..değil işte

Ama kendi bulyonunuzu yapabilirsiniz…kendi buzdolabınızdan çıkartıp ..kolayca atabilirsiniz..

Nasıl mı..?

Japonya , Kore ,Çin….çorba çok önemli onlar için. Sabah kahvaltılarında bile çorba içiyorlar. Bu çorba suyunu elde etmek için biraz zor olsa da saatlerce o su kaynıyor. Tavuğun ya da etin hepsini atmıyorlar..kemik kullanıyorlar..ve içine sebze..atıyorlar. Bütün bir tavuktan tavuk suyu olmaz .olay kemikde..

Onlar ‘noodle’ dedikleri ince makarnaları çorbalarına katıyorlar.

nasıl yapılır.


malzemeler













Talimatlar

Çorba ve et suyu nasıl yapılmalı

  • Kemiğimizi alıyoruz.Marketten kemik alıyorsunuz. Kuzu diyelim..etini ayırsınlar etiyle yemek yaparsınız..kemiği de size versinler. Kemiğin içersindeki ilik çok kıymetlidir. Ama eklem kemikleri olmalı ..tavuğun kanatı..boynu..gibi. Büyük kemiklerde daha fazla ilik vardır ama iliğin çıkması için daha uzun süre pişmesi gerekir. Bütün et alıp onuda koyun.
  • sebzelerimizi hazırlıyoruz.Sebzeler et suyuna lezzet ve vitamin katar. Sebzeleri kabuklarından ayırıp yıkıyoruz.
  • Pişirme aşamasına geçiyoruz.DÜDÜKLÜDE . Kemiklerimizin üzerine soğuk su ekleyip saatlerce pişmeden biraz kurtulmak için düdüklüye koyalım. Düdüklü sebzeler için iyi değil vitaminlerini öldürüyor. O yüzden düdüklü de sadece kemikleri bir saate yakın pişirelim.

  • Normal tencerede pişirme.Önemli değil saatlerce beklerim derseniz..Tencerenize kemik ve sebzeleri koyun. En az 5-6 saat kaynaması gerekiyor. Bu süre kemiklerin içersindeki iliklerin çıkması için sebzeleri sona yakın atın..Bu işin ustası olan uzakdoğululara sormuştum. Normal tencerede az 10 saat kaynaması gerekiyormuş. Biz bu kadar beklersek tüp biter…ya da çok elektrik harcarız. O yüzden et kısmı için düdüklüyü tercih edebilirsiniz.
  • Kalın yağları temizliyoruz.pişirme esnasında tepede biriken kalın yağları toplayın kenara alın ve et suyunu koyduğunuz kapların tepesine koyabilirsiniz. Ya da ayırın ayrı paketleyin..
  • Süzme işlemi: Pişirme işlemlerimiz sonuçlandığında bir tülbent ile süzün. Et suyunun bir an önce soğuması gereklidir. Şoklayabilirseniz daha iyi olur. Sıcakken kalıplara koymayın.
  • Paketleme: ister silikon kalıplara koyun isterseniz torbalara (torbanın plastik içerikli olduğunu unutmayın..kanserojen olmayan torbalar seçin)..her seferinde ne kadar kullanacığınızı siz biliyorsunuz. Miktarı ayarlayıp paketleyebilirsiniz.
  • Buz kalıplarına da koyabilirsiniz.

Sebzeler

Çorba yaparken sebzeleri çok pişirmemeniz gerekiyor..zira vitamini kalmıyor..çok basit buhar telleri var. Aşağıda su kaynarken buharında sebzelerinizi daha sağlıklı haşlayabilirsiniz..

Sebzeleri doğrarken ‘seramik bıçak’ kullanmaya özen gösterin. Ya da elinizle (domates ,salatalık olmaz tabi..) yapraklı sebzeleri koparabilirsiniz.

yağ

Çorba yaparken tereyağ ya da zeytinyağ kullanın ama fazla olmasın ..tereyağ çorbası içmiyoruz..sebze çorbası olmalı..

Soğanları suda öldürün…yağı yakmayın. Yarım bardak su içersine atacağınız soğanlar pekde güzel pişiyorlar..


Bir Cevap Yazın

Yabancı Diller |birdilbirinsan sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Yabancı Diller |birdilbirinsan sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et